Please sign in to your GRAPHISOFT ID

Fields are required.

Email
Password

Forgot password?

VOTE for the PGE GiEK building!

VOTE for the PGE GiEK building!

There's only one day left to vote in the ArchDaily Building of the Year competition, and this year's designs are some of the best we've seen. In the Office category, we're pleased and proud to share with you a design by FAAB Architektura Adam Białobrzeski | Adam Figurski of the PGE GiEK Headquarters in Lodz, Poland. The office building is the headquarters of PGE GiEK Concern – the largest energy producer in Poland. One of the PGE electric power plants produces an estimated 31 trillion watt-hours (Wh) of electric energy annually.

PGE GiEK building Photography: © Bartłomiej Senkowski

The building's location is not accidental. Built on the outskirts of a housing district, with 6 000 inhabitants, it is the first element of the local service center and at once shapes the view of the new city plaza. Inside the building, apart from a wide range of office space for 230 employees, lies a cluster of conference rooms, a staff canteen/lounge and a center for the digitization of paper documents.

PGE GiEK building Photography: © Bartłomiej Senkowski

The form of the building was, in part, inspired by the scope of the PGE GiEK Capital Group. Mining lignite is represented in the ground level areas, finished with rusty black slate. Production and transmission of electrical energy is reflected in the upper levels: electric transmission cables characterized with black cement composite panels and electric energy (glass) running in between. The building is endowed with an atypical structural framework – the upper floors are supported by a multilevel, irregular steel truss weighing 160 000 kg. Its design is a result of the inspiration gained from mechanisms encountered in the mining and production industries. Its dynamism recalls the movement of particles creating electric energy.

PGE GiEK building Photography: © Bartłomiej Senkowski

Light, specifically access to natural light, is the dominating element in the interior design for the building. An overwhelming majority of interior space is lit by natural light. This includes staircases, corridors, conference rooms as well as traditionally artificially-lit areas such as print/copy rooms, employee lunch-break rooms and toilets. Close to 92% of the interior space has access to natural light, making it difficult to overestimate the quality of the office work space. The building is equipped with twilight sensor fixtures, which adjust the luminosity of the artificial light to that of the natural light. This has enormous impact during morning and evening hours as well as on overcast days. Exceptional access to natural light and the use of twilight sensor fixtures result in lower electric energy consumption.

PGE GiEK building Photography: © Bartłomiej Senkowski

Within the framework of the project lies a recreational area for employees, including a terraced square on the ground floor and open garden terrace on level one. These features ensure the users the possibility of rest and relaxation during often very long work days. It is worth noting that the water reservoir (comprising an element of the square) is treated with the aid of a technology using minimal amounts of chemicals and has properties similar to that of a natural, fresh water lake. Landscaped elements are irrigated with rain water collected from the building roof, surface parking and sidewalks, to a special underground water storage tank.

Time is running out! Vote for this outstanding office building today!